Cechy charakterystyczne ptaków

Bocian biały to ptak z rodziny bocianowatych, który ma stosunkowo szeroki zasięg występowania. Jest to gatunek, który spotyka się najczęściej na terenie środkowej i wschodniej Azji, Półwyspu Pinerejskiego, Półwyspu Bałkańskiego, Azji Mniejszej i Azji Środkowej oraz Północnej Afryki. Bociany białe przyzwyczaiły się do wilgotnych terenów nizinnych, które charakteryzują się niezbyt wysoką roślinnością, natomiast bardzo często zamieszkują blisko obszarów zamieszkałych przez ludzi.

Swoje gniazda bociany białe tworzą zwykle na wysokich drzewach lub też najróżniejszych słupach i kominach. Budują kolistego kształtu gniazda, których średnica wynosi zazwyczaj około 1,5 metra. Ulubionym przysmakiem bociana białego są drobne bezkręgowce, płazy, niewielkich rozmiarów gady, ryby, bądź też nawet mniejsze gryzonie. Gatunki tego ptaka mają szalenie często nawet do 100 centymetrów długości. Także rozpiętość skrzydeł tego przedstawiciela bocianowatych jest imponująca- może osiągać nawet 200 centymetrów.

Ptaki charakterystyka

Bocian biały to gatunek ptaka, który odznacza się tym samym upierzeniem u samca i samicy płci. Głowa, tułów oraz brzuch bociana białego są w białym kolorze, natomiast na skrzydłach znajdują się czarne lotki. Kontrastem są czerwone nogi oraz dziób, dzięki którym ptak ten jest niezwykle prosty do rozpoznania. Lęg bociana białego odbywa się raz do roku.

Przypisywane do bociana „klekotanie” to znak przeżywanego okresu godowego, który zakończony jest przeważnie wysiadywaniem (przez okres od 31 do 41 dni), a następnie zniesieniem  przez samicę od 3 do 5 jaj. Bocian biały staje się samodzielny w około siedemdziesiątym dniu od urodzenia. Ptaki te nie są przystosowane do zimnego klimatu, dlatego w tym okresie wybierają się w podróż w kierunku sprzyjającej im pod względem temperatury Ameryki Południowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *