Rozmiary ptaków – informacje

Wykonująca charakterystyczna kółka kukułka to, kojarząca się chyba wszystkim z nas, oznaka wiosny. Kukułka zwyczajna to wędrowny ptak średnich rozmiarów, który dumnie reprezentuje ród kukułkowatych. Zasięg występowania kukułki zwyczajnej jest dość szeroki. Upodobała ona sobie strefę umiarkowaną oraz pokrytą lasami część Euroazji i Afryki. Spotkać ją można też w Azji i w Europie, w której skrupulatnie pomija tylko Islandię.

Nie da się jednoznacznie powiedzieć, jaka jest intensywność występowania tego gatunku ptaka na obszarze naszego kraju, bowiem w niektórych rejonach jest on bardziej, a w innych mniej, liczny. Najczęściej spotyka się go na niżowym obszarze kraju. Lubi on też zróżnicowane krajobrazy- zaczynając od lasów oraz zadrzewień, przechodząc przez tereny rolnicze, kończąc na sąsiedztwie trzcinowisk rosnących przy wodnych zbiornikach.

Rozmiary ptaków

Sylwetka kukułki zwyczajnej jest dosyć smukła. Jej ogon jest długi oraz klinowaty. Ubarwienie samca i samicy łatwo pozwala na rozróżnienie płci osobników. Samiec posiada jasnoszarą powierzchnię ciała, głowę, szyję i pierś, zaś ogon jest wyraźnie ciemniejszy, z białymi plamami , a także typową pręgą końcową. Spód ciała zdobi natomiast poprzeczne prążkowanie w kolorze biało-szarym. Czytaj dalej Rozmiary ptaków – informacje

Jak ptaki budują gniazda?

Gołąb grzywacz jest średniej wielkości ptakiem, który jest w obecnej chwili chyba najpopularniejszym gatunkiem mieszkającym na terenie Polski. Jest on mylony niezwykle często w gołębiem miejskim, jednak większych rozmiarów ogon, bardzie wydatna pierś oraz mniejsza głowa to te kluczowe cechy, które umożliwiają rozróżnienie tych gatunków. Jest to ptak wędrowny, który jest przedstawicielem licznej rodziny gołębiowatych.

Z wszystkich gołębi żyjących aktualnie na terenie naszego kraju, to dokładnie gołąb grzywacz może poszczycić się największymi rozmiarami. Pomimo, iż naturalnym środowiskiem występowania tego ptaka są prześwietlone lasy liściaste oraz mieszane, aktualnie coraz częściej dostrzec można go również w krajobrazie rolniczym czy też najzwyczajniej w świecie w mieście.

Ptasie gniazda

Upierzenie gołębia grzywacza jest ciemno-popielate z niebieską poświatą i metalicznie zielonymi elementami na szyi. Szyję gołębia grzywacza przedzielają w dodatku dwie typowe białe plamy, od których to gatunek ten posiada taką, a nie inną nazwę. Białe są także brzegi ciemnostalowych skrzydeł. Inaczej jest w przypadku gardła oraz piersi gołębia grzywacza, które ozdobione są charakterystycznym jasnordzawym nalotem. Kolejną cechą gołębia grzywacza jest jasnożółte oko, którego źrenica jest asymetryczna. Nie da się nie powiedzieć również o szarym od spodzie ogona, którego wierzch przechodzi w ciemniejszy kolor, a koniec jest intensywnie czarny. Czytaj dalej Jak ptaki budują gniazda?

Cechy charakterystyczne ptaków

Bocian biały to ptak z rodziny bocianowatych, który ma stosunkowo szeroki zasięg występowania. Jest to gatunek, który spotyka się najczęściej na terenie środkowej i wschodniej Azji, Półwyspu Pinerejskiego, Półwyspu Bałkańskiego, Azji Mniejszej i Azji Środkowej oraz Północnej Afryki. Bociany białe przyzwyczaiły się do wilgotnych terenów nizinnych, które charakteryzują się niezbyt wysoką roślinnością, natomiast bardzo często zamieszkują blisko obszarów zamieszkałych przez ludzi.

Swoje gniazda bociany białe tworzą zwykle na wysokich drzewach lub też najróżniejszych słupach i kominach. Budują kolistego kształtu gniazda, których średnica wynosi zazwyczaj około 1,5 metra. Ulubionym przysmakiem bociana białego są drobne bezkręgowce, płazy, niewielkich rozmiarów gady, ryby, bądź też nawet mniejsze gryzonie. Gatunki tego ptaka mają szalenie często nawet do 100 centymetrów długości. Także rozpiętość skrzydeł tego przedstawiciela bocianowatych jest imponująca- może osiągać nawet 200 centymetrów.

Ptaki charakterystyka

Bocian biały to gatunek ptaka, który odznacza się tym samym upierzeniem u samca i samicy płci. Głowa, tułów oraz brzuch bociana białego są w białym kolorze, natomiast na skrzydłach znajdują się czarne lotki. Kontrastem są czerwone nogi oraz dziób, dzięki którym ptak ten jest niezwykle prosty do rozpoznania. Lęg bociana białego odbywa się raz do roku. Czytaj dalej Cechy charakterystyczne ptaków